DivShare

20 Mayıs 2009 Çarşamba

SEVMEK



Sevmek bir eylemdir edilgen bir duygu değil. Bir şeyin <<İçinde olmaktır>> bir şeye << kapılmak>> değil. En genel biçimiyle sevmenin etken yapısı, sevmenin almak değil öncelikle vermek olduğu biçiminde tanımlanabilir.

Vermek nedir? Çok kolay gibi görünüyorsada bu sorunun yanıtı gerçekte karışıklıklarla belirsizliklerle doludur. Bu konuda yaygın yanlış anlama, vermenin bir şeyden <<vazgeçme>>, bir şeyden yoksun kalma, bir başkasının uğruna kurban olma gibi anlaşılmasıdır. Kişiliği gelişmemiş, yönelimleri hep banacı, sömürücü yada istifçiliğin ötesine geçememiş bir kişi sevme edinimini böyle anlar. Bezirgan kişilikli biri, karşılığında bir şey alarak vermeye hazırdır, ona göre bir şey almadan vermek kandırılmaktır. Ana yönelimi üretici olmayan kişi verme sonucu yoksullaşma duygusuna kapılır.Böylece bu tür bir çok kişi vermeyi red eder. Bazılarıda vermeyi bir özveri duygusu olarak ele alıp erdem, sayarlar. Kişi vermelidir, çünkü vermek acı çekmektir, onlara göre vermenin erdemi , bir şey uğruna özveriyi kabullenmekte yatmaktadır. Onlar için vermenin almaktan daha iyi olduğu duygusu, yoksun olma acısının, alma sevincinden daha iyi olduğu anlamına gelmektedir.

Üretici bir kişilik için vermek, tümden farklı bir anlam taşımaktadır. Vermek, taşınılan gücün en üst düzeyde anlatımıdır. Verme edimi sırasında gücümü, zenginliğimi, kudretimi hissederim. Bu üst düzeyde yaşanılan canlılık ve taşınılan güç beni sevinçle doldurmaktadır. Kendi kabıma sığmadığımı, har vurup harman savurduğumu, yaşadığımı hissediyor, bu yüzdende sevinç den uçuyorum. Vermek almaktan çok daha çoşku vericidir. Bu beni yoksullaştırdığı için böyle değildir, verme eyleminde canlılığımın gücü yattığı için bu böyledir.

1 yorum:

Asuman Yelen dedi ki...

Çok güzel. Sevginin şimdiye kadar duyduğum en anlamlı tanımlaması. Genel anlamda, en başta da annenin evladığına verdiği sevgiden yola çıkarak, tüm ilişkilerimizde, sevdiğimiz insanlara bu bilinçle yaklaşırsak, dünyada her şey çok daha güzel olacaktır eminim.Bu yazıyı herkesin okumasını sağlamak lazım.