DivShare

12 Haziran 2009 Cuma

Temel Gaye Yaşamak


Yaşamak; var olduğunu bilmek, nefes almak sadece görmek yâda işitmek değildir. Onun tarifi yaratılışın gayesinde saklıdır. Hayat bize sunduklarıyla anlam kazanır, onun güzelleşmesi için paylaşmak gerekir. Paylaşmak özveri ister, asaletin bir vecibesidir. Hayat; su içmek, uyumak, oksijen alıp karbondioksit çıkarmak değildir. Yaratılan bütün güzelliklerin birlikte seyredilmesi, yenmesi, içilmesi ve el ele birlikte yarının umut edilmesidir. Hayat bir paylaşımdır tek başına anlam ifade etmeyen bir bütünlüğün tanımıdır.

Oysaki bu narin ve ince ruhu kirleten, yaşamanın ne olduğunu bilmeyen, varlıkların çığ gibi arttığı bu bilgi çağında ben yaşıyorum diyorsanız önce bunun anlamını bilmenizi tavsiye ederim. Etrafınıza bir bakın, insanlar nelerle meşgul, yaşamlarını nasıl idame ediyorlar sonra dönüp kendinize bakın, içinizde sizi rahatsız eden bir duygu oluştumu? Belki biri yâda birilerinin hayatınıza olumsuz tesirlerini anımsayacak, rahatsız olacaksınız. O biri hayatınızın bir anını çalmıştır, emeğinizi gasp etmiştir, rüyalarınızı ve umutlarınızı heder etmiştir. İşte o biri yaşamanın ne olduğunu bilmeyen insanlık dışı bir varlıktır, ona insan denemez. Çünkü yaratılışın gayesinde olmayan işlerle meşguldür, kendi gibi hayat bulmuş bir insanın yaşamına bir asalak gibi yapışmış, duygusuz ve değersiz yaşamını kurtarmanın peşindedir. Güzellikleri paylaşmak, birlikte yarınları var etmek, el ele zorlukları aşmak ancak inançlı ve kararlı ruhların bir ahengidir. Karmaşa ve terör; kararsız ve tek başına, bencil amaçların bir öğretisidir. Kaos beslendikleri bir ortamdır. Bunlar yaşamın karşısında bir zıtlıktır. Nerde bir lüks ve şaşa varsa orda karmaşa ve kaos vardır. Paylaşmayı bilmeyen, sadece kullan ve at mantığıyla var olan, kendince sosyolojik aldatmaların arkasına sığınmış bu yaşam budalaları, halkın üstünde bir ayrıcalıklarının olduğunu farz ederek, mutluluk tablosu çizerler. Oysaki hayat hakkaniyet üstüne kuruludur bunu aşmak bindiğin dalı kesmektir. Neticede hayatın anlamını bilmiyorsanız size bunun bedelini bir şekilde mutlaka ödetecektir.

Herkesin yaşamlarının değerini bilmesi adına, haklarına sahip çıkmalarını, ortak değerlerin bireysel ezilmelerle elinizden alınmasına izin vermemenizi diliyor hayatınızın insanca geçmesini arzu ediyorum.

Hiç yorum yok: